vrijdag 26 september 2014

Inhoud van het nieuwe nummer van Gen.magazine

Dit weekend valt het september-nummer van Gen.magazine bij de Vrienden van het CBG op de deurmat. Het thematisch dossier is deze keer gewijd aan het Famillement, dat woensdag 8 oktober plaats vindt in de Hooglandse Kerk in Leiden. Het dossier kan zo dienst doen als luxe programmaboekje van het evenement.


Inhoudsopgave:

Joodse families aan de Harstenhoekweg
Nog maar weinig mensen weten dat er in Scheveningen begin twintigste eeuw veel joden woonden, vooral in het Belgisch Park. Wim Willems en Hanneke Verbeek concentreren zich op de geschiedenis van de meest ‘joodse’ straat en willen, met een website en een boek, de verhalen over die verdwenen joodse families weer toevoegen aan het collectieve geheugen van Den Haag. Lilian de Bruijn sprak met hen.

Een zeventiende-eeuws familiedrama
In 1703 werden Hidde Grettinga en Helena Knoop op gruwelijke wijze en in het openbaar terechtgesteld voor hun misdaden: ze hadden hun respectievelijke huwelijkspartners eerst bedrogen en daarna vermoord. Yvonne Prins reconstrueerde het verhaal aan de hand van verschillende rechterlijke archieven. Dat er ook kleine kinderen in het spel waren en dat de brieven die Grettinga aan hen schreef bewaard zijn gebleven, maakt de geschiedenis extra bijzonder.

Familieknipwerk
Ambachtslieden met een bijzondere vaardigheid maken iets voor familie of vrienden als de gelegenheid zich voordoet. Dat geldt voor schoonschrijvers, glasgraveurs, houtsnijders en zilversmeden. Maar ook knipkunstenaars horen in dat rijtje thuis. Joke en Jan Peter Verhave zijn deskundig op dit gebied en geven de lezer een kijkje in de wondere wereld van familieknipkunst

Leidenaars en hun buskruitramp
In 1807 explodeerde een vrachtschip vol buskruit midden in de Leidse binnenstad, dood en verderf zaaiend. Verhalen van tijdgenoten over deze gebeurtenis werden doorgegeven aan volgende generaties, soms samen met een tastbaar souvenir.
Met behulp van genealogisch onderzoek kunnen die voorwerpen worden teruggeplaatst in het grote verhaal. Arti Ponsen is al jaren gefascineerd door de nalatenschap van de buskruitramp.

De G3-methode
Persoonsnamen vormen tot nog toe het uitgangspunt van elk genealogisch onderzoek. De computer en digitale databases als WieWasWie hebben de genealogische zoektocht veranderd en in veel gevallen vereenvoudigd. Met een recent ontwikkelde methode kunnen akten van de burgerlijke stand van één en dezelfde persoon bij elkaar worden gebracht zonder tussenkomst van de persoonsnaam. Nies Huijsmans beschrijft hoe dat in zijn werk gaat, en vooral wat we eraan hebben. Tijdens het Famillement verzorgt Nies Huijsmans ook een lezing over dit onderwerp.

Namen: varianten en fouten
WieWasWie bevat heel veel verschillende voornamen en familienamen. Vaak betreft het varianten van dezelfde namen. Door te onderzoeken welke namen voor dezelfde persoon gebruikt zijn kunnen we de varianten automatisch op het spoor komen. Dit kan leiden tot een goed onderbouwde standaardisatie van namen. Auteur Gerrit Bloothooft houdt tijdens het Famillement over dit onderwerp ook een lezing.  

En verder in het dossier:

Famillement Leiden 2014
Ruud Straatman geeft een overzicht van de voorgeschiedenis, de opzet en het programma van het Famillement dat op 8 oktober plaats vindt. Zie website voor het steeds actuele overzicht.

Een overzicht van de méér dan 70 deelnemers van het Famillement uit binnen- en buitenland, met een korte beschrijving van wat ze te bieden hebben. Zie ook de website.

Een overzicht van de 18 lezingen tijdens het Famillement, met een korte beschrijving. Zie ook de website.

Leidse familienamen
Gevraagd naar typisch Leidse achternamen zal elke Leienaar er een aantal kunnen noemen. Veel van die familienamen zijn al generaties in Leiden gevestigd, maar of ze ook in die stad zijn ontstaan? Dat kan alleen met behulp van heel precies archiefonderzoek worden bepaald. Naamkundige Leendert Brouwer leidt ons in.

Zoals gebruikelijk in Gen. ook de rubrieken Nieuws, Gesignaleerd, NostalGen., CBG weet raad, Portret & Verhaal (van het RKD), Armoriaal, Kijk op Bronnen, de lezerscolumn Familiekroniek en de vaste columns Digitaal, Vernoeming, Vrouwen en kinderen eerst en @EricHennekam.

1 opmerking:

 1. Snel aanbod aan het einde van het jaar.

  U bent een man, een vrouw, een jonge vrouw, een oudere vrouw of u wilt financiële hulp onze instelling Creditfiance biedt u een uitstekende promotie van financiële hulp aan alle mensen in de wereld die behoefte hebben
  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze rente verlaagd naar 1,8% gedurende 10 jaar. Voorheen was dit 3,7%. We begonnen in juli 2018 met 2 leningen voor een totaalbedrag van 900.000 €.

  Neem snel contact met ons op om te profiteren van deze geweldige financiële promotie.
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  WhatsApp-nummer: +33784505888

  BeantwoordenVerwijderen