vrijdag 6 juni 2014

Inhoud van het nieuwe nummer van Gen.magazine

Rond komend weekend valt het juni-nummer van Gen.magazine bij de Vrienden van het CBG op de deurmat. Het thematisch dossier is deze keer gewijd aan de Nederlandse adel, i.v.m. het tweehonderdjarig jubileum van het koninkrijk en dus ook tweehonderd jaar Nederlandse adel.Inhoudsopgave:

Een museum over familie
In het Limburgse Eijsden staat het enige familiemuseum ter wereld. Op 16 mei opende daar het Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis in een oud klooster. Het CBG heeft heel wat van zijn museale collectie in bruikleen afgestaan. Ruud Straatman vertelt wat er te zien en te doen is in en rond Eijsden.

Namen van adel
Adellijke familienamen zijn namen waar een adellijke titel of een predikaat aan verbonden is. Maar zijn ze ook op een andere manier herkenbaar? Leendert Brouwer laat zien hoe adellijke namen tot stand zijn gekomen, en hoe het kan gebeuren dat een ‘Meijer’ wél van adel is, en een ‘De Graaf’ niet.
Een lange versie van dit artikel is online beschikbaar als text only pdf .

Van Coeverden
De familie Van Coeverden is van heel oude adel. Al in de dertiende eeuw leerden ze de Hollandse heren ‘mores’. En nu? Hilbrand Rozema interviewde twee baronnen, die zich altijd erg bewust zijn geweest van hun positie – en die toch heel gewoon zijn gebleven.

De Ridderlijke Duitsche Orde
Tijdens de derde kruistocht (1189-1192) werd de Duitsche Orde opgericht. De tradities staan hoog in het vaandel in de orde. Binnenkort verschijnt een boek over de eretekenen en uniformen van de leden. Speciaal voor Gen. schreef auteur Fr. de Boer een voorpublicatie.

Audrey Hepburn en Nederland
Een van de grootste actrices van de westerse wereld is opgegroeid in Nederland als dochter van een Nederlandse barones. En toch vinden we amper sporen van haar aanwezigheid hier. Hanneke Ronnes en Ellen Lammers breken een lans voor het instellen van ‘herinneringsplaatsen’ voor Audrey Hepburn.

Merklappen
Walter van de Garde en Joke Visser doen al heel wat jaren onderzoek naar merklappen en stoplappen. Van de Garde beschrijft hoe de maaksters van een aantal van deze fraaie handwerkproducten met behulp van genealogisch onderzoek aan elkaar zijn te koppelen.

En verder in het dossier:

Nederlandse adel

Het thema van het dossier is ‘Nederlandse adel’. Maar wat ís dat eigenlijk en hoe is die adel dan ontstaan? Robert Stiphout zet de geschiedenis van de adel in de Nederlanden uiteen.

Nederland’s Adelsboek

Guus van Breugel nam een kijkje in de keuken van de samenstellers van het ‘rode boekje’.

200 Jaar Hoge Raad van Adel
Secretaris Egbert Wolleswinkel beschrijft de geschiedenis en functie van dit Hoge College van Staat.


Zoals gebruikelijk in Gen. ook de rubrieken Nieuws, Gesignaleerd, CBG weet raad, Portret & Verhaal (van het RKD), Armoriaal, Kijk op Bronnen, Familiejournaal, Archiefwijzer, de lezerscolumn Familiekroniek en de vaste columns Memo, Favo, Digitaal, Vernoeming, Vrouwen en kinderen eerst. Nieuw is de column @EricHennekam van de bekende zoekspecialist, met tips over het zoeken naar historische persoonsinformatie op internet.

2 opmerkingen:

  1. Mijn dank voor dit prachtig artikel. TOEN IK als toerist naar Nederland kwam bleef ik op mijn honger zitten, dit heb ik zelf ondervonden tijdens mijn bezoek aan huis Doorn in Doorn, toen ik naar verwijzingen zocht ivm de Heemstra’s of het feit dat Audrey Hepburn er in 1990 aanwezig was tijdens de onthulling van de Audrey Hepburn Tulp, die naar haar werd vernoemd. Toen ik het BNMO bezocht in Doorn vind je wel de Audrey Hepburnlaan en verder niets, in het gebouw ook geen fotocollages waar ze werd beloond met het Gouden Kruis vanwege haar, jawel, inzet bij de geldinzameling voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers! Ze was destijds 5 dagen in Nederland om inspanningen te leveren om een zo groot mogelijke opbrengst)
    Al eerder in 1953 had ze inspanning geleverd voor de slachtoffers van de waternood destijds in Nederland, ook haar moeder deed er alles aan om haar steentje bij te dragen.
    Verleden jaar kwam ik in kasteel Sijpendaal te Arnhem terecht en genoot ik van de prachtige rondleiding , maar Audrey Hepburn kwam ook nu niet in beeld (tijdens een kort resumé met één van de begeleiders uiteraard werd er even gesproken.) Elke buitenlandse toerist komt hier niet aan zijn trekken. Nu in België is het ook niet anders, het land waar ze is geboren! Het land waar ze de film ‘The Nun’s Story hebben gefilmd te Brugge! . Ik heb nog nooit een verwijzing of wat dan ook in Brugge gezien die naar haar verwijst. Het enige dat enigszins te zien is in België is de plaquette. die aan haar geboortehuis hangt. De onlangs geleide bezoeken in België naar aanleiding van haar 25 jaar heengaan noem ik een surplus . Hopelijk zal de plaatsing van haar Buste in haar Geboortestraat (mogelijk nog dit jaar) ingekleed worden zoals bij haar status past.

    BeantwoordenVerwijderen