donderdag 6 maart 2014

Uitgebreide bijschriften illustraties artikel Joost Welten, maart 2014

Onderstaand volgen de meer uitgebreide illustratie-bijschriften bij het artikel van Joost Welten in Gen.magazine van maart 2014 (pag. 36-45): Ons bloed heeft gevloeid voor het Keizerrijk. De verrassende militaire avonturen van twee Roermondse rechterszonen.Pag. 36-37
Napoleon op weg naar de keizerskroning. De door acht paarden getrokken koets van Napoleon draaide op 2 december 1804 in Parijs van de Pont Neuf in de richting van de Notre Dame, waar de plechtigheid zou plaatsvinden. Zijn koets werd voorafgegaan door mamelukken van de Keizerlijke Garde en werd gevolgd door de bereden kapel van dezelfde eenheid. Dit olieverfschilderij van Bertaux is voor zover we dat kunnen vaststellen waarheidsgetrouw. Ook uit andere bronnen is bekend dat de publieke belangstelling voor het evenement niet massaal was. (Museum Carnavalet, Parijs, inv.nr. P2243)

Pag. 38
De Markt te Roermond. Aan de rechterzijde is het stadhuis zichtbaar, waar in de Franse tijd de loting voor de dienstplicht plaatsvond. Deze met waterverf ingekleurde tekening is na de Franse tijd gemaakt, waarschijnlijk door Alexander Frans van Aefferden. De troepen die zijn afgebeeld, zijn nationale militie (infanterie) en dragonders (cavalerie) van het Nederlandse leger. De officieren zijn herkenbaar aan de oranje sjerp die ze om hun middel dragen. (Particuliere collectie, Amsterdam)
Op 21 januari 1802 plaatste Pierre Timmermans deze handtekening op een paspoort, dat hij had aangevraagd om naar Keulen te reizen. Uit het verzorgde schrift blijkt dat hij een behoorlijke opleiding had genoten. (Gemeentearchief Roermond)

Pag. 40
De rechtbank van het arrondissement Roermond (‘tribunal de première instance’) was gevestigd in het voormalige jezuïetenklooster in die stad. Hier stond herbergier Nijs uit Leveroy terecht. Kladtekening van Alexander Frans van Aefferden uit 1815. (Regionaal Historisch Centrum Limburg (Maastricht), Familiearchief Michiels van Kessenich, inv.nr. 128)

Pag. 41, boven
Soldaat uit het 20e regiment dragonders. Pierre Timmermans diende in het 13e regiment dragonders. De uitrusting van de diverse regimenten dragonders was hetzelfde. Alleen de kleuren van de uniformen verschilden, zodat elk regiment een eigen esprit de corps kon ontwikkelen. Ingekleurde gravure, uitgegeven door Martinet. (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel)

Pag. 41, beneden
Bereden gendarme in parade-uniform. De gendarmes vormden het gewapende gezicht van de napoleontische staat. Deze paramilitaire politiemacht opereerde in kleine brigades die over het hele land waren verspreid, ook op het platteland. Aquarel van Carle Vernet uit 1812. (Musée de l’Armée, Parijs)

Pag. 42
Een sergeant-majoor gaat met het regimentsvaandel in de hand voor in een aanval op een veldschans. De afbeelding staat symbool voor de vechtlust die in het Franse leger werd gecultiveerd. Ingekleurde gravure, uitgegeven door Martinet. (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel)

Pag. 43, boven
Een grenadier (links) en een fuselier (rechts) van het 16e regiment lichte infanterie van het leger van Napoleon. Lichte infanteristen opereerden niet in een linie, maar vochten individueel of in kleine groepen, voor de linies uit. Daarom was het voor hen belangrijk om niet te veel op te vallen in het landschap. Lichte infanteristen in het leger van Napoleon droegen daarom een donkerblauw uniform. Het 2e régiment étranger waarin Ramaeckers diende, bestond ook uit lichte infanterie.
Onder napoleontische militairen waren snorren en lange bakkebaarden populair. In deze aquarel van Weiland is de gezichtsbeharing duidelijk waarneembaar. (Brown University)

Pag. 43, beneden
Cosmé Ramaekers schreef van 30 juni 1809 tot en met 12 april 1810 in totaal vier schriftjes vol met zijn belevenissen als napoleontisch officier en krijgsgevangene in Spanje. Naderhand bond hij deze in één boekje in. Aan zijn geschriften gaf hij - in het Frans - de titel mee: ‘Reis en veldtochten in Spanje in de jaren 1808 en 1809 met een vervolg tot in 1810, opgedragen aan mijn ouders’. (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel)

Pag. 44
Franse rechters droegen rond 1800 halflange zwarte toga’s, met daarop een driekleurig lint in de kleuren van de Franse vlag. Ingekleurde gravure van Labrousse uit 1796. (Brown University)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten