maandag 4 maart 2013

Oude maten en gewichten omrekenen

Bij het bestuderen van oude bronnen komen onderzoekers regelmatig aanduidingen voor oude maten en gewichten tegen waarvan niet één, twee, drie duidelijk is hoe men die moet interpreteren. Bijv. kop, ton, emmer, maatje, last, steen, wichtje of vierendeel.
Het Meertens Instituut beheert een speciale website met een databank waar men oude maten en gewichten kan opzoeken en omrekenen: De oude Nederlandse maten en gewichten.

Op de website kan worden gezocht op plaatsnaam, omdat veel oude maten en gewichten plaatsgebonden waren (bijv. Amsterdams pond of Groninger scheepsvracht), en op type maat, zoals botermaat, oliemaat, graanmaat, gewicht, lengtemaat etc. 

De databank is gebaseerd op het boek De oude Nederlandse maten en gewichten van J.M. Verhoeff uit 1982 en bevat maten en gewichten van vóór 1820. De webversie van een databank is samengesteld door Ritzo Holtman, redacteur van het door de Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging uitgegeven tijdschrift Meten & Wegen.

Voor het converteren van allerlei soorten moderne maten en gewichten is deze website handig. O.a. ook voor windkracht etc. De website bevat ook een hoofdstuk met historische maten en gewichten.  
Verder is deze website handig om moderne maten en gewichten om te laten omrekenen naar bijv. Engelse en Amerikaanse eenheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten