donderdag 19 april 2012

Plantagegeld in Nederlands-Indië

Het gebruik van speciaal geslagen huismunten (ook 'tokens' genoemd) als plaatsvervangend circulatiegeld  op plantages in Amerika en Azie komt vanaf het midden van de 18e eeuw voor. Eerst in Mexico en later ook in de Engelse koloniën in de Caribische Zee en Azië. Vanaf eind 19e eeuw worden huismunten ook in Nederlands-Indië gebruikt in bedrijven die werkzaam waren in de teelt van tabak, koffie, nootmuskaat, kokosnoten,  rubber-, olie- en palmbomen en mijnbouw en bij handelshuizen.  Zulk huisgeld werd gebruikt om de arbeiders te betalen en leidde tot allerlei vormen van gedwongen winkelnering. Voor familiehistorici met voorouders op plantages is het een mooie uitdaging om (afbeeldingen van) het juiste plantagegeld te vinden.

Asahan Tabak Maatschappij Silau, Sumatra ca. 1902-1913

Zie voor méér informatie de website Plantagegeld. Meest uitputtend wordt plantagegeld beschreven in het boek Plantage-, Handels- en Mijngeld van Nederlands-Indië van A.J. Lansen en L.T. Wells.

Op 9 mei 2012 is er een speciale veiling waarbij o.a.plantagegeld wordt aangeboden. Zie hier voor de bijbehorende catalogus met veel afbeeldingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten