donderdag 1 maart 2012

Verrassende Limburgse Verwantschappen in boek Patelski

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 2 maart a.s. (aanvang 16.00 uur) wordt op Château St. Gerlach te Valkenburg aan de Geul het boek Limburgse Verwantschappen. Bijzondere familierelaties gebaseerd op de kwartierstaat Van der Cruijs-Gilissen gepresenteerd.

Het boek is het resultaat van ruim twintig jaar onderzoek naar het uitgebreide voorgeslacht (en het nageslacht van die voorouders) van het echtpaar Gerard van der Cruijs en Marie-Anne Gilissen uit Eijsden en is geschreven door de bekende Limburgse beroepsgenealoog Funs Patelski.


Naast stambomen van de families Van der Cruijs en Gilissen zijn stamreeksen opgenomen van de families Walpot, Hendrix, Van Caldenborgh, Habets, Schroen, Kempener en Notermans. Verder zijn uitgebreide kwartierstaten opgenomen van Gerard en Marie-Anne van der Cruijs. Ook is enige aandacht besteed aan genetische genealogie en Y-chromosonaal DNA-onderzoek verricht.

Gaande het onderzoek bleek al snel dat Gerard en Marie-Anne van der Cruijs voorouders gemeen hadden met prominente personen als b.v. de componist César Franck, Toon Hermans, Georges Simenon en Maxime Verhagen. Dit maakte nieuwsgierig naar de voorouders van andere bekende personen. Uiteindelijk is er onderzoek verricht naar de voorouders van meer dan 150 prominenten, aanvankelijk met het doel gemeenschappelijke voorouders te kunnen aantonen met Gerard en Marie-Anne van der Cruijs, maar al gauw vooral ook naar de onderlinge bloedbanden tussen al die prominenten.

Er blijkt sprake te zijn van een grote onderlinge verwantschap tussen prominenten met Limburgse voorouders. Bovendien kwam naar voren dat ook niet-Limburgse prominenten over Limburgse voorouders blijken te beschikken, zoals b.v. de componistenfamilie Andriessen en Paul Witteman, Leontine Borsato-Ruiters, Elsemieke Havenga, Hans Wiegel, de Franse componist César Franck, Gerard Cox,  Mart Smeets, en anderen.

Verrassende verwantschappen werden ontdekt, bijvoorbeeld die tussen Geert Wilders en Gerd Leers, of tussen Jolande Sap en Geert Wilders; tussen Frans Maassen en Dries van Agt;  tussen Chantal Janzen en Brigitte Heitzer; tussen Francine Houben en Tekla Reuten; tussen Huub Stapel en Godfried Bomans; tussen René van der Linden, Thijs Brand, Bram Moszkowicz en Yvonne Timmerman-Buck om er maar een paar te noemen. Deze verwantschappen worden weergegeven in z.g. geneagrammen (= grafische weergaven van familierelaties).

Een ander voorbeeld is de bloedverwantschap tussen Jo Ritzen, Maria van der Hoeven, Leontine Borsato-Ruiters, Piet Engels, Vivian Boelen en Peggy Vrijens. Ook blijkt de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, wel degelijk Limburgse voorouders te hebben en familie te zijn van Felix Meurders, Theu Boermans en Mgr. Frans Boermans.

Funs Patelski, Limburgse Verwantschappen. Bijzondere familierelaties gebaseerd op de kwartierstaat Van der Cruijs-Gilissen kost  € 65,- (incl. verzendkosten), telt 530 pag.'s en is rijk geïllustreerd. Uitgever is Barjesteh van Waalwijk van Doorn & Co's, e-mail: publisher@barjesteh.nl. Zie website uitgever voor verdere bijzonderheden en de index op familienamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten