vrijdag 7 oktober 2011

Medische kennis, diagnostiek en behandelmethoden in het verleden

De reeks recente bijdragen over doodsbriefjes in Bronnen dossier@CBG leidt tot vragen over medische kennis en zorg in het verleden. In 19e en 20e eeuwse doodsbriefjes en soms ook in andere deels oudere bronnen worden doodsoorzaken genoemd.
Als je weet waaraan iemand gestorven is kan dat inzicht geven in wat deze persoon en de mensen in zijn of haar omgeving hebben moeten meemaken. Maar dan wil je graag meer weten van de toenmalige stand van de medisch kennis en diagnostiek, de in het verleden gebruikelijke behandelmethoden en de manier waarop mensen in het verleden tegen bepaalde ziekten aankeken.

In 2010 verscheen het boek Koorts en Honger. Geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen van Hans van den Broek. De auteur behandelt precies die vragen in zijn boek. Erg inspirerend zijn ook passages die handelen over aanbevolen wondermiddeltjes uit almanakken en oude familierecepten.

De uit Deurne afkomstige arts-radioloog Hans van den Broek heeft een bijzondere passie ontwikkeld voor geschiedenis en de geschiedenis van de geneeskunde. Het is op verzoek van toehoorders van zijn lezingen dat hij na 25 jaar zijn kennis in boekvorm heeft gegoten. Het boek is mooi verluchtigd met oude afbeeldingen en illustraties.

Hans van den Broek, Koorts en Honger. Geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen. Eigen uitgave auteur, 427 pag.'s, isbn 9789078605027. Te bestellen per email bij de auteur. Prijs incl. verzendkosten € 33,50.

Handige hulpmiddelen bij interpretatie van de soms in onbruik geraakte benamingen van ziekten zijn:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten