maandag 26 september 2011

Boek: Bijzondere familienamen in Nederland en Vlaanderen

Deze maand verscheen bij Uitgeverij Gopher het boek Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen van Jan Spendel. Voor dit boek heeft de auteur jarenlang namen verzameld.

Zoals de titel al aangeeft gaat het boek niet over zomaar namen, maar heeft de auteur speciaal gezocht naar namen die aanleiding kunnen zijn voor vragen en vaak ook gegrinnik. Daarbij wordt een aantal speciale categorieën onderscheiden, waaronder namen van vondelingen (vaak genoemd naar de vindplaats), huisnamen (zoals Halvemaan en De Bie) en  humanistische (gelatiniseerde) namen zoals Grotius (De Groot), Sutorius (Schoenmaker) en Winsemius (van Winsum). Ook het vermelden waard zijn de bijzondere familienamen afkomstig uit Suriname en Nederlands-Indië. Een bekend fenomeen daarbij is de omkering van de familienaam van de eigenaar van een vrijgekomen slaaf of buitenechtelijk kind. Bijv.: Nolem voor Molen, Lens voor Snel, Kalop voor Polak en Reyaard voor Draayer.
De auteur staat ook stil bij toevallig lachwekkende combinaties van namen. Zoals de voor- en achternaamcombinatie Constant Vercouwe en  Dina Miet, de achternaamcombinatie van het echtpaar Rook-Worst of de bijzondere beroepskeuze van dominee Pastoor.

Het boek besluit met een meer dan 150 pagina's tellend lexicon waarin voor een groot aantal bijzondere namen een mogelijke verklaring wordt geboden. Denk daarbij aan namen als Aldewereld, Dorrepaal, Geylvoet, Hondius, Naaktgeboren, Platvoet, Zondervan etc.

Jan Spendel, Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen. Uitgeverij Gopher, 216 pag.'s, € 16,50, ISBN 9789051797695

Zie ook de bijdrage aan Migranten dossier@CBG over het boek over buitenlandse familienamen van dezelfde auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten