maandag 29 augustus 2011

Gidsen voor onderzoek op internet

Ewoud Sanders
Door het enorme aanbod van digitale bronnen voor o.a. historisch onderzoek zien veel onderzoekers soms door de bomen het bos niet meer. Ook maken digitale bronnen nieuwe manieren van onderzoek mogelijk en vragen om een andere manier van aanpak. Om mensen hierbij een beetje wegwijs te maken verschijnt binnenkort het gidsje Eerste Hulp Bij e-Onderzoek (EHBeO) van de hand van Ewoud Sanders. Dit boekje wordt bij de opening van het academisch jaar gratis verspreid onder alle eerstejaarsstudenten in de geesteswetenschappen in Leiden en Amsterdam.

EHBeO is een gezamenlijke uitgave van de universiteitsbibliotheken van Leiden en Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek. EHBeO is vanaf 3 september a.s. gratis te downloaden.


In dit genre is ook de Internetgids voor het zoeken naar archieven en personen van Eric Hennekam een handige publicatie. Deze is meer specifiek gericht op het zoeken naar personen. De Internetgids wordt regelmatig aangevuld en kan eveneens gratis worden gedownload op de website Archieven.org (optie 4).

Docenten over de hele wereld komen er achter dat studenten makkelijk verdwalen op internet. Ze hebben de naam te kunnen lezen en schrijven met alles wat digitaal is, maar er kritisch over nadenken en planmatig zoeken is er vaak niet bij. Op de website Dub van de Universiteit Utrecht staat een aantal gouden tips in een artikel getiteld Het staat op Google en dan is het waar. We nemen er een paar over:
  • Varieer trefwoorden; Te vaak zoeken studenten aan de hand van één trefwoord. Gevolg: je krijgt zoveel items dat je door de bomen het bos niet meer vindt. Gebruik meerdere trefwoorden in verschillende databases en probeer zo te ontdekken waar de informatie staat die jij nodig hebt
  • Verfijn de database; Te veel studenten beperken zich tot Google algemeen. Terwijl er zoveel meer mogelijk is. Via Google Scholar kun je bijvoorbeeld ook geavanceerd zoeken naar alleen pdf’s of binnen een bepaalde website.
  • Meer dan Google; Er zijn zoveel meer databases waar je veel beter kunt zoeken dan Google voor wetenschappelijke informatie. Zoals de zoekmachine Omega die door universiteiten is gemaakt, maar ook de vakgerichte databases die te vinden zijn op de site van de UB van de Universiteit Utrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten