maandag 18 juli 2011

Workshop archiefonderzoek en personen zoeken voor schrijvers


Archiefexpert Eric Hennekam geeft op 10 september 2011 een workshop speciaal voor literaire non-fictie schrijvers. Het programma is toegespitst op mensen die een literair non-fictieboek (willen) schrijven en op journalisten die aan literaire non-fictieartikelen werken. Deze workshopdag leer je hoe je zoveel mogelijk over je hoofdpersonen te weten komt. Je ontdekt hoe je archieven kunt gebruiken voor het checken van feiten en voor het vinden van details waarmee scènes tot leven komen.
De dag zelf zoeken we meteen in de archieven. Van tevoren kan iedereen een zoekvraag bij Eric Hennekam neerleggen; de dag van de workshop zal hij op die individuele vraag ingaan.

Wat je leert:
  • De stappen die je moet zetten bij archiefonderzoek. Hoe zijn archieven in Nederland toegankelijk, wat zijn de beste digitale toegangen en wat is er allemaal te vinden?
  • De finesses van literatuuronderzoek: zoeken naar online boeken, tijdschriften en kranten.
    Zoeken naar gegevens over personen. Met archiefonderzoek kun je iemands levenslijn reconstrueren: je vindt informatie over geboorte, scholen, clubs, huwelijken, werkrelaties en nog veel meer.
  • Zoeken naar historische beelden zoals films en foto’s. Deze helpen je om een locatie te beschrijven wanneer (een deel van) het boek of artikel zich in het verleden afspeelt.
  • Zoeken op het Invisible Web. De meeste online gegevens vind je in de diepte van het onzichtbare web.
  • Welke handige digitale hulpmiddelen je kunt gebruiken bij het doen van research.
Eric Hennekam
Door wie?
Eric Hennekam is archiefonderzoeker en personen-zoekexpert. Hij is gastdocent bij verschillende universiteiten en hogescholen. Hij geeft ondersteuning en advies aan journalisten, redacties en schrijvers bij hun speurtocht in papieren, digitale en audiovisuele archieven.
De workshop wordt georganiseerd door freelance journalist Mensje Melchior. Zij werkt op dit moment zelf aan een literair non-fictieboek en zal daarbij veel archiefonderzoek doen.

Kosten: 85 euro per persoon, inclusief lunch, koffie en thee. De cursisten moeten zelf een laptop meenemen.
Datum: zaterdag 10 september van 10.00 – 16.00 uur.
Locatie: Bureau Wibaut, Wibautstraat 150, 1091 GR Amsterdam. Kamer 1.34
Aanmelden: bij Mensje Melchior: mensjem[at]hotmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten