vrijdag 15 april 2011

Schrijfwijzers

Regelmatig bereiken ons vragen van het type "aan welke regels moet ik me houden bij het schrijven".  We hebben daarvoor géén kant en klare handleiding liggen. Wel hebben we specifieke richtlijnen voor artikelen in het Jaarboek CBG (zie download), maar het ligt niet voor de hand die op allerlei andere publicaties ongewijzigd toe te passen.
Voor het schrijven volgens wetenschappelijke maatstaven zijn op websites van verschillende universiteiten tips, schrijfwijzers etc. te vinden. Daaruit kan de aspirantschrijver met wat vindingrijkheid goed een eigen 'recept' destilleren.

Enkele voorbeelden:
Een hoop tips op allerlei deelgebieden vind je opgesomd onder de titel 'schrijven leren' op de website van Schrijvers4fun.

Uiteraard zijn er ook handleidingen te koop:

Bekend is de Schrijfwijzer van Jan Renkema (afb. boven). Doelgroep is iedereen die dagelijks teksten schrijft of corrigeert, zoals: academici en HBO’ers letteren/communicatie, taaldocenten, communicatiespecialisten, journalisten, tekstschrijvers, redacteuren, correctoren, beleidsambtenaren en juristen. Zie website Sdu Uitgevers.

Speciaal gericht op internet is het boek Schrijfwijzer voor het web van Chrétien Breukers en Merel Roze (2e afb.). Zie website Uitgeverij Augustus.

Een andere keer zullen we aandacht besteden aan creatief schrijven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten