vrijdag 1 april 2011

Vastleggen familieverhalen - deel 3: Oorlogsverhalen

Bij het vastleggen van oral history vragen verschillende onderwerpen om verschillende aanpak en voorbereiding. In Methodiek dossier@CBG  besteedden we al een aantal keer aandacht aan het vastleggen van familieverhalen. In Vastleggen familieverhalen - deel 1: Oral history gaat het in het algemeen over methoden en technieken voor interviews en voorbeeldvragen. In Vastleggen familieverhalen - deel 2: Verre Voorouders is er speciale aandacht voor de noodzaak van het vastleggen van oral history van mensen met hun wortels in het verre buitenland zoals Turkije en Marokko.

Het vastleggen van oorlogsverhalen is weer een heel ander hoofdstuk. In het kader van het subsidieprogramma van Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS is een website tot stand gekomen met daarop een groot aantal Getuigenverhalen, verdeeld over verschillende thema's zoals dagelijks leven, evacuatie, illegaliteit, internering, vervolging, nationaal-socialisme, Nederlands-Indië. Deze kunnen dienen ter inspiratie bij de voorbereiding van eigen projecten.

Ook heeft het project Getuigenverhalen in het kader van het vastleggen van de zogenaamde 'lessons learned' geleidt tot een speciale handleiding voor interviews over oorlogservaringen. Hoe ga je om met goed en fout? Willen mensen wel vertellen over traumatische ervaringen?  
De handleiding is op internet beschikbaar. Daarin komen de volgende onderwerpen aan de orde:
  • het voorbereiden van interviews,
  • het voeren van verschillende ‘soorten’ gesprekken over het oorlogs verleden en het filmen daarvan,
  • enkele ethische, juridische en technische kwesties die met het oproepen, vastleggen en toegankelijk maken van persoonlijke herinneringen verbonden zijn.

Met dank aan Archiefforum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten