vrijdag 7 januari 2011

Zoeken op internet - deel 2

Speciale vermelding verdienen historische krantencollecties. Kranten waren en zijn bij uitstek de schriftelijke neerslag van het dagelijkse leven. Alle aspecten van het leven komen hierin aan bod, vaak ook van de eigen voorouders. Dus in websites met digitale kranten is het lekker Googlen. Het mekka daarvan is natuurlijk de de website Historische Kranten van de Koninklijke Bibliotheek. Denk maar eens aan een advertentie voor een bedrijf van een voorouder of een verslag van een rechtzaak of een bijzondere gebeurtenis.

Een apart hoofdstuk vormen hierbij de familieadvertenties. Reeds lang is het in veel families gebruik om middels kleine advertenties in kranten ruchtbaarheid te geven aan geboorten, huwelijken en overlijdens. Het CBG beschikt over een enorme collectie van miljoenen familieadvertenties vanaf eind 18e eeuw, afkomstig uit alle mogelijke kranten. Via de verschillende websites van digitale historische kranten zou het vaak zoeken zijn naar een speld in een hooiberg. In de Collectie Familieadvertenties van het CBG is de succeskans juist heel erg groot. En het is vaak de makkelijkste en soms zelfs de enige manier om persoonsinformatie te verzamelen over mensen wier gegevens via de archieven nog niet openbaar zijn. Het zoeken in de Collectie Familieadvertenties start gewoon via de zoekmachine in de rechter bovenhoek op de website van het CBG. De familieadvertenties van de periode tot 1970 zijn online te raadplegen in de Digitale studiezaal. Zie hier voor meer info over de zoeken in de Digitale studiezaal.


Op zoek naar boeken kent natuurlijk iedereen de mogelijkheid om te zoeken naar en in digitale boeken via Google Books. Iets minder bekend, maar ook een mooie verzameling, vind je bij "Ebook and Texts" van Archive.org.

Omdat sommige mensen nu eenmaal toch liever een papieren boek in handen hebben, en je nooit moet vergeten dat verreweg de meeste boeken nog niet gedigitaliseerd zijn, is het erg handig dat je via Antiqbook vanaf één plaats in de bestanden van honderden antiquariaten kunt zoeken en bestellingen kunt plaatsen. Als je het hier niet vindt...Archive.org host ook de zogenaamde Waybackmachine. Met deze zoekmachine kun je in een enorm digitaal archief zoeken naar websites die niet meer online zijn, of websites zoals ze er vroeger uitgezien hebben. Ideaal om de informatie van je dode links te achterhalen.

1 opmerking:

  1. Via de Genealogie Werkbalk kunt u diverse genealogische bronnen doorzoeken, waaronder het CBG.

    Deze gratis werkbalk integreert in uw browser (Internet Explorer, Firefox en Chrome) en geeft u direct toegang tot een verzameling van belangrijke Nederlandse genealogische bronnen die allemaal doorzoekbaar zijn op familienaam.

    Daarnaast wordt er geselecteerd nieuws over archieven en stamboomonderzoek getoond.

    BeantwoordenVerwijderen