maandag 13 december 2010

Militaire afko's

Zoals bekend zijn de mensen in het leger en bij de marine gek op afkortingen. Hun jargon is er van doordrenkt, en de afko's worden ook veelvuldig gebruikt in geschriften. Dat leidt bij onderzoekers die niet dagelijks met militaire onderwerpen bezig zijn nogal eens tot hoofdbrekens.

Enkele maanden geleden ontvingen wij van Colin Yarwood in Engeland een aantal foto's van militaire graven in Suffolk (Engeland) met de vraag wat de afkortingen op de graven betekenen. In eerste instantie konden we niet alle afkortingen thuis brengen, maar na wat speurwerk vonden we een aardig complete lijst met afkortingen.

 De foto ter linkerzijde is een detail van het graf van A.G.J. Jansen (1884-1945) die in Suffolk is begraven. De begravene was overduidelijk kok. En K.M. staat uiteraard voor Koninklijke Marine. Maar de afkorting V.R.H. stelde ons in eerste instantie voor een raadsel. Het blijkt te staan voor "Vrijwillige Reserve Hulpschepen".

Een tweede voorbeeld betreft het graf van J.H. van Niekerk (1914-1944) die eveneens in Suffolk is begraven. Hij was Seiner Eerste Klas bij de Koninklijke Marine. Maar Z.M.? Dat staat voor "zeemilicien".

We hebben een digitale lijst met Militaire Afkortingen geschikt gemaakt voor internet. Deze is afkomstig uit een bredere publicatie op de website Veteranen met een Missie. In deze lijst staan veel afkortingen die ook voor bijvoorbeeld bestudering van WO II handig zijn. Wij houden ons aanbevolen voor aanvulling van de lijst afkortingen.
Op Wikipedia is een lijst te vinden van Afkortingen voor Militaire Rangen die gelden sinds 1958. 
En er is ook een website waarop een speciaal deel gewijd is aan afkortingen uit het actuele militaire jargon: boekje-pienter.nl

Voor populair (deels nogal plat) militair jargon voor modern alledaags gebruik (dat ook bol staat van soms nogal melige afko's) kun je hier terecht.

Voor wie meer wil weten over het dagelijks leven bij de marine als zeemilicien kan terecht bij een bij deze passages Handboek Zeemilicien uit 1936.  Dit handboek maakt deel uit van de website over H.M. Pantserdekschip Gelderland. Ook interessant zijn de pagina's met wetenswaardigheden (één en twee).

2 opmerkingen:

 1. Geachte heer

  De hierboven genoemde site Over Pantserdekschip Gelderland en het Handboek Zeemilicien zijn door problemen bij Web-log.nl niet meer bereikbaar onder de door u gebruikte url's.
  De site over Pantserdekschip Gelderland heb ik opnieuw opgezet waarin ook het genoemde handboek weer te vinden is. De url van de website is: http://pantserdekschipgelderland.blogspot.com/
  Het webadres van het daarin opgenomen handboek is: http://pantserdekschipgelderland.blogspot.com/p/handboek.html
  Wellicht kan de beheerder van deze site de url's even aan passen m vr gr Jan (eigenaar van de genoemde website's)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor het doorgeven van de wijzigingen. Ze zijn zojuist doorgevoerd in deze bijdrage van Methodiek dossier@CBG.

  BeantwoordenVerwijderen