dinsdag 23 november 2010

Vastleggen familieverhalen - deel 1: Oral history

Als je je eigen familiegeschiedenis wil schrijven is het zeker ook van belang om de familieverhalen van nog levende familieleden vast te leggen. Dat vinden veel mensen een lastige opgave. Normaal kun je met ouders of tantes vaak eindeloos kletsen over vroeger, maar als je het gestruktureerd wil gaan opschrijven zit je toch wat ongemakkelijk tegenover elkaar, met je opschrijfboekje of i-pod, en wil het gesprek ineens niet meer vlotten. Soms is het handig er dan een vragenlijst bij te pakken.
In het Jaarboek CBG van 1999 stond een artikel van Dirk Jaap Noordam getiteld "Oral history voor genealogen". Dat artikel gaat in op de methoden en technieken die handig zijn bij de voorbereiding, uitvoering, vastlegging en verslaglegging van vraaggesprekken. Het artikel kan hier worden gedownload.

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, bestond in december 2010  75 jaar. Dit was aanleiding voor een congres over oral history op 3 december. Op de website van Aletta wordt een aantal eigen oral history projecten beschreven. Ook kan men er een interessant (Engelstalig) artikel downloaden over de ervaringen met het op video vastleggen van oral history, getiteld "Dance around the camera". .

Ook op de website Erfgoedwijs.nl  is een aparte pagina gewijd aan het hoe en waarom van oral history, met allerlei tips en handige downloads.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten