donderdag 25 november 2010

Vastleggen familieverhalen - deel 2: Verre Voorouders

Met name voor onderzoekers met hun roots in het verre buitenland geldt vaak dat het interviewen van familieleden vaak de enige manier is om genealogische gegevens te achterhalen, door het gebrek aan schriftelijke bronnen. Dit is een wederkerend thema in de door het CBG uitgegeven serie onderzoeksgidsen Voorouders van Verre.
In de gidsen Manis..? (Marokkaans-Nederlands onderzoek) en Silsilah Maluku (Moluks-Nederlands onderzoek) uit die reeks wordt uitgebreid aandacht besteed aan oral history binnen de familie.  De traditie van mondeling overgeleverde familieverhalen, die in verschillende culturen bestaat, dreigt al een tijdje verloren te gaan. Ook vanuit dat gezichtspunt is het van belang om met de audio- en eventueel video-apparatuur in de aanslag, aan te kloppen bij familie-op-leeftijd.

Auteur Jak den Exter van  Sen Kimsin?, de gids voor Turks-Nederlands onderzoek in de reeks ‘Voorouders van Verre’, heeft de vragenlijst van Noordam aanzienlijk uitgebreid met onderwerpen die van belang zijn bij het interviewen van Turkse voorouders. (Sen Kimsin?, pag. 136-140.) De lijst bevat ook interessante vragen voor niet-Turkse onderzoekers en is hier te downloaden.

Zie voor meer informatie over de gidsen Voorouders van Verre de website van het CBG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten